T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI IĞDIR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Sebze Yemekleri

1. YAĞ ŞORVASI

4 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça veya 3 domates
½ margarin, Tuz

Öncelikle tencerede yağ ve salça biraz kavrulur. Eğer domates varsa kabuğu soyulup küçük küçük doğranır. Yağla kavrulur, su eklenerek kaynatılır. Temizlenmiş pirinç ve dörde bölünmüş patatesler eklenerek biraz daha pişirilir. Tuz ilave edilir. Patatesler pişince ateşten alınır.

ETLİ DOLMALAR

1. ETLİ SARMA

500 gr et (kıyma)
1 çay kaşığı sarıkök
1,5 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı Ayçiçeği
4 dal dereotu
4 dal maydonoz
½ kuru soğan
½ kg salamura yaprak
½ su bardağı lepe
1 su bardağı pirinç
Tuz, sarabiber
1 yemek kaşığı karabiber

Sosu için:
½ kg yoğurt, 2 diş sarımsak


Etli Sarma

Öncelikle lepe ve su bir tencerede kaynatılarak pişirilir. Dereotu, maydonoz, soğan ince ince kıyılır. Bunlar kıyıldıktan sonra kıyma, ayçiçeği, soğan, dereotu, maydonoz haşlanmış lepe, pirinç, karabiber karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanır. Salamura yapraklar haşlandıktan sonra tek tek açılır. İç konarak sarılır. Sarılan dolmalar tencereye dizilerek sarıkök, tuz, salça, margarin ve sarmaların üstünü kapatacak şekilde su konarak ateş üzerine alınır. Pişince sarımsak yoğurt yapılır. Üzerine dökülerek servis edilir.

YABANİ BİTKİLER

1. CILVIR

1 kg kazayağı
1,5 su bardağı pirinç
2 yumurta
2 yemek kaşığı margarin ve tuz

Öncelikle kazayağları ve pirinçler ayıklanıp yıkanır. Kazayağları ince ince kıyılır. Sonra bunlar bir tencereye konulur. Tencere ateş üzerine alınır. Biraz pişirildikten sonra üstüne yumurtalar kırılır. Tuzu, margarini eklenerek karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kapağı kapatıp, pişmeye bırakılır. Pişince ateşten alınır.

Çılvır

 

 

 



2. SALMANCA

1 kg salmanca
3 yemek kaşığı margarin
3 yumurta


Tuz

Salmancalar temizlenip küçük küçük kıyılır. Tencereye su ve kıyılmış salmancalar konularak pişirilir. Pişen salmanca sıkılarak suyu çıkarılır. Daha sonra tavaya yağ konulur. Salmancalar kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak tuzu eklenir.


Salmanca



3. OMACAŞI

1 demet evelik
3 su bardağı börülce
3 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça ve tuz

Evelikler temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Doğranmış evelik börülce, margarin, salça, tuz ve üzerini iki parmak kapatacak kadar su ile beraber düdüklü tencereye konarak pişirilir.







Omacası