T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI IĞDIR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Tahıllar

a. PİLAVLAR

1. EKŞİLİ PİLAV

3 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
6 su bardağı su, süzülecekse 10 su bardağı su
Tuz

Sosu için: Et yemeklerinde geçen ekşili aynı zamanda bu pilava olarak kullanılmaktadır.

Not: Ekşili pilav iki yöntemle yapılmaktadır. Süzülerek ve kavrularak

1. YÖNTEM:
Tencereye yağ konulur. Pirinçler kızgınlaşan kuma ilave edilir. Bir süre kavrulduktan sonra diğer yanda kaynamış su veya soğuk su kavrulan pirincin üzerine boşaltılır. Tuzu eklenir. Pişince ateş kısılır. Bir süre dinlendirilip ateşten alınır.

2. YÖNTEM: Büyükçe bir tencerede pilav suyu kaynatılır. Kaynatılan suyu tuz ve pirinç eklenerek pişmeye bırakılır. Pirinçler tam pişmeden ateşten alınıp süzülür. Diğer yanda margarin tavada eritilerek hazırlanır. Süzülen pilav bir tencereye alınarak kısık ateşin üzerine konulur. Erimiş yağ pilavın üzerine dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzına temiz bir kâğıt yerleştirerek kapağı kapatılır. Dinlendirerek iyice pişmesi sağlanır.

Not: Süzme pilavın dinlendirilmesi genelde köz üzerinde yapılır. Bu nedenle yapılması zordur. Daha çok düğünlerde yapılır. Evlerde kavurarak hazırlanır. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın pilav servis edilirken üzerine ekşili konulur.







Ekşili Pilav

 


2. KURU ÜZÜMLÜ PİLAV


1 su bardağı kuru üzüm
1 yemek kaşığı margarin
Öncelikle ekşili pilavın 1. yöntemindeki gibi bir pilav hazırlanır. Diğer yanda yağla kuru üzüm bir tavada kavrulur. Çok kavurmamaya dikkat edilmelidir. Hazırlanan pilavın üzerine gezdirilir. Ateşten alınır. Servis ederken üzümle pilav karıştırılarak servis edilir.





Kuru Üzümlü Pilav


3. KEKLİK ETLİ LEPELİ PİLAV

250 Gr pirinç
150 Gr lepe
Orta büyüklükte bir adet keklik
125 Gr tereyağı
Yeterince tuz







Keklik etli lepeli pilav

Lepe üç saat önceden suda ıslatılır. Pirinç yağda kavrulur. Lepe haşlanarak süzülür, keklik eti ile birlikte kavrulan pirince ilave edilir. Yeterince sıcak su ve tuz dökülür. Kısık ateşte ağzı kapatılarak pişinceye kadar kaynatılır. Karıştırılarak servis yapılır.
 

4. SÜTLÜ PİLAV

2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı süt
Tuz
½ su bardağı su
2 yemek kaşığı margarin

Süt, su, margarin ve yeteri kadar tuz bir tencereye konularak kaynatılır. Kaynayan süte pirinç ilave edilir. Pişince bir süre kısık ateşte dinlendirilir. Ateşten alınıp servis edilir.





Sütlü pilav

BULGUR YEMEKLERİ

1. BÖRÜLCELİ BULGUR

1 su bardağı börülce
3 su bardağı bulgur
½ margarin
Tuz, su
Öncelikle börülce yeteri kadar su ile haşlanıp pişirilir. Diğer yanda tencereye margarin konulur. Eriyince su eklenip kaynatılır. Daha sonra tuz eklenerek bulgurlar ilave edilir. Bulgurlar pişince börülceler bulgurla karıştırılır. Kısık ateşte bir süre daha piştikten sonra ateşten alınır.






Börülceli bulgur pilavı


2. EVELİKLİ BULGUR

4 dal evelik
3 su bardağı bulgur
4 yemek kaşığı margarin
Tuz, su
Tencerede yağ kavrulup su eklenir. Temizlenmiş küçük küçük kıyılmış evelikler suya ilave edilir. Su kaynayınca tuzu ve bulguru konarak kapağı kapatılır. Pişince ateşten alınır.
Not: Iğdır ilinde yabani bitkiler çok çeşitli yemeklerde lezzet vermek amacıyla da kullanılmaktadır.